danske kloakmestre mobil menu
 • Autoriseret kloakmester

  Vælg en autoriseret kloakmester

  Kloakarbejde må kun udføres af en autoriseret kloakmester.
  Autorisationen er din sikring for, at arbejdet bliver udført korrekt.
 • Kloakgaranti

  Godt arbejde - med garanti!

  Vælger du en kloakmester, der er medlem af Danske Kloakmestre,
  er du automatisk dækket af Garantiordningen.
  Så er du sikret, hvis noget skulle gå galt.
 • Skybrudsikring

  Er din bolig sikret mod skybrud?

  Vi får flere og voldsommere regnskyl, og det er en udfordring for mange boliger.
  Med et klimatjek kan du få klarhed over, hvordan du kan sikre netop dit hus.
 • Stoppet kloak

  Er kloakken stoppet?

  En tilstoppet kloak kan give store skader på din bolig. Opdager du, at din kloak er tilstoppet, eller kloakledningen er utæt, skal du gøre noget ved det - straks.
 • Søg på hjemmesiden
 • danske kloakmestre søgning
Borgerne bruger tusindvis af kroner på falsk tryghed
Thomas Rasmussen om rottespærrer Thomas Rasmussen, næstformand i organisationen Danske Kloakmestre Når man har investeret i en rottespærre, har man jo en forventning om, at systemet er rottesikret Rottespærren monteres som oftest tæt ved hovedledningen og spærrer dermed for, at rotterne kan løbe ind i stikledningen til huset.

Pas på rottespærre ikke bliver en hovsaløsning

Mange steder bliver der monteret rottespærrer i kloakkerne, men alt for ofte er det en hovsaløsning uden den store effekt og dermed penge ud af vinduerne.

Offentlige institutioner, virksomheder og private bruger hvert år tusindvis af kroner på at installere rottespærrer i kloakkerne, men i mange tilfælde har de ingen effekt. Det fortæller Thomas Rasmussen, næstformand i organisationen Danske Kloakmestre.

- Vi ser desværre ofte, at folk har investeret mange penge i en falsk tryghed, konstaterer han.

Rottespærren monteres som oftest tæt ved hovedledningen og spærrer dermed for, at rotterne kan løbe ind i stikledningen til huset, virksomheden eller institutionen. Problemet er imidlertid, at der kan være rotter i stikledningen eller brud på rørene, allerede inden rottespærren monteres. I begge tilfælde har rotterne mulighed for at boltre sig i stikledningen og bygningen uden at komme i kontakt med en rottespærre, som dermed er stort set uden effekt.

- Når man har investeret i en rottespærre, har man jo en forventning om, at systemet er rottesikret, men hvis ikke det er gjort rigtigt, har man brugt rigtig mange penge på noget, der ikke fungerer, og det er da at snyde folk, siger Thomas Rasmussen.

Rottekonsulent i Miljøstyrelsen, John Ejvind Hansen, kender også til problemet.

- Der er ingen tvivl om, at der bliver sat rottespærrer ned, som ikke har den store effekt. Hvis der er en bestand i rørene, allerede inden rottespærren bliver monteret, kan den jo fint leve videre under huset og fortsætte med at gøre skade og udgøre en sundhedsrisiko, siger John Ejvind Hansen, der også kraftigt opfordrer til, at man undersøger kloaksystemet grundigt, inden man monterer en rottespærre.

Uanstændigt overfor kunderne

Rottekonsulenten har ikke noget overblik over, hvor stort problemet er, men ligesom hos Danske Kloakmestre ser han en risiko for, at det er betragteligt.

- Det virkelige problem ligger i de 60.000 kilometer private kloakledninger. En stor del af dem er nedslidte, men mange får ikke gjort noget ved det. Derfor vil der også uundgåeligt være mange steder, hvor en rottespærre ikke hjælper ret meget, konstaterer John Ejvind Hansen.

Næstformand i Danske Kloakmestre Thomas Rasmussen:

- Det her er et stort problem, for der bliver brugt rigtig mange penge på falsk tryghed, og jeg synes ærlig talt, det er uanstændigt. Kunderne ved jo ikke, at de skal være opmærksomme på det her. De forventer selvfølgelig, det bliver gjort ordentligt, siger han.

Ifølge både Thomas Rasmussen og John Ejvind Hansen er en rottespærre en god idé og med til at minimere risikoen for rotter, hvis man altså undersøger rørene først, installerer rottespærren korrekt og holder den ved lige. De påpeger dog også begge to, at den aldrig vil være en 100 procent garanti mod rotter.

Fakta om rottespærre og rottebekæmpelse

Ifølge rottebekendtgørelsen har kommunalbestyrelsen ansvaret for rottebekæmpelsen i kommunen. Af kapitel fire fremgår det, at kommunalbestyrelsen har pligt til at undersøge kloakledningen for rotter, inden kommunen installerer rottespærrer ved offentlige og private institutioner. Ifølge Miljøstyrelsen er den pligt dog ikke gældende, når private borgere og virksomheder på eget initiativ får monteret rottespærrer. Det betyder, at det er helt lovligt at montere rottespærrer hos private kunder uden først at undersøge kloakledningen for rotter og skader.

Problemet med rotter skyldes i høj grad, at det danske kloaknet er nedslidt. Ifølge både Miljøstyrelsen og Danske Kloakmestre er ikke mindst de 60.000 kilometer private kloakledninger en stor udfordring, og en renovering af dem er helt afgørende for at komme rotteproblemet til livs. Et skridt på vejen kunne være at gøre en undersøgelse af kloakledningerne til en del af tilstandsrapporten i forbindelse med hushandler og til et krav i forbindelse med montering af rottespærrer.

Kontakt

Thomas Rasmussen
Ronæs Entreprenør & Anlægsgartner, Nørre Åby
Næstformand Danske Kloakmestre
T: 20 65 16 03
E: thomas@danskekloakmestre.dk

Tom Lisberg Ewers
Sydkystens Brolægning & Kloak, Hedehusene
Formand Danske Kloakmestre
T: 20 98 71 66
E: formand@danskekloakmestre.dk

John Ejvind Hansen
Miljøstyrelsen
Rottekonsulent
T: 72 54 25 49
E: joeha@mst.dk

Pressekontakt

Mikael Skov
Formand Danske Kloakmestre
T: 20 32 65 17
E: formand@danskekloakmestre.dk