Dyrt at glemme sikkerhedswiren

Efter sigende er det en underlig fornemmelse at blive overhalet af sin egen påhængsvogn. I hvert fald kan det blive en dyr oplevelse, hvis der ikke er en korrekt monteret sikkerhedswire mellem bil og påhængsvogn, som har påløbsbremse. Også selv om anhængeren ikke overhaler.

Som udgangspunkt koster det 2500 kr. i bøde, betinget frakendelse af kørekortet i tre år, og dermed også orienterende køreprøve. Det fandt ikke færre end otte bilister ud af inden for en uge. De må alle til lommerne og tillige have en aftale med en kørelærer – og så i øvrigt passe godt på ikke at kvaje sig igen de næste tre år.

En af de otte oplevede netop, at påhængsvognen stak af og kørte herreløst rundt på motorvejen. Dermed kunne prisen være blevet voldsomt højere. I værste fald kunne det have kostet liv og helbred for andre trafikanter.

 

Solotur på motorvejen

Sikkerhedswiren skal aktivere påløbsbremsen på påhængsvognen, så den standser, hvis uheldet er ude, og den falder af trækket. Og uheldet var netop ude, da en 27-årig mandlig bilists anhængertræk med påhængsvogn faldt af midt på motorvejen. Sikkerhedswiren var faktisk på, men virkede ikke, fordi den sad forkert. Derfor fortsatte påhængsvognen alene videre på tværs af motorvejen og endte i autoværnet 200 meter længere fremme. 

”Det er selvfølgelig til stor fare for andre i trafikken, når en herreløs påhængsvogn pludselig kører førerløst rundt på motorvejen. Derfor er korrekt brug af sikkerhedswire noget, vi holder et løbende øje med,” siger politikommissær Claus Stoltenberg, som er leder af færdselsafdelingen ved Københavns Vestegns Politi.
Han oplyser, at påhængsvogne med en totalvægt, altså påhængsvognens vægt plus tilladt gods, over 750 kilo skal være forsynet med påløbsbremse. Og alle anhængere med påløbsbremse skal være fastgjort til den trækkende bils karosseri med en sikkerhedswire. 
 

Korrekt montering

Har påhængsvognen påløbsbremse, skal korrekt montering af sikkerhedswire anvendes ifølge lovgivningen. Man kan kende en påløbsbremse på en sort gummimanchet nær påhængsvognens håndtag og kobling.

 Sikkerhedswiren monteres korrekt i bilens karosseri, som typisk er et ”øje” nær anhængertrækket. Wiren må ikke monteres andre steder, som for eksempel på selve anhængerkrogen.