danske kloakmestre mobil menu
 • Autoriseret kloakmester

  Vælg en autoriseret kloakmester

  Kloakarbejde må kun udføres af en autoriseret kloakmester.
  Autorisationen er din sikring for, at arbejdet bliver udført korrekt.
 • Kloakgaranti

  Godt arbejde - med garanti!

  Vælger du en kloakmester, der er medlem af Danske Kloakmestre,
  er du automatisk dækket af Garantiordningen.
  Så er du sikret, hvis noget skulle gå galt.
 • Skybrudsikring

  Er din bolig sikret mod skybrud?

  Vi får flere og voldsommere regnskyl, og det er en udfordring for mange boliger.
  Med et klimatjek kan du få klarhed over, hvordan du kan sikre netop dit hus.
 • Stoppet kloak

  Er kloakken stoppet?

  En tilstoppet kloak kan give store skader på din bolig. Opdager du, at din kloak er tilstoppet, eller kloakledningen er utæt, skal du gøre noget ved det - straks.
 • Søg på hjemmesiden
 • danske kloakmestre søgning
Regnvand og drikkevand
Regnvandsanlæg der forsyner blandt andet tre toiletter og en vaskemaskine med vand Ulla og Bo Holm har haft regnvandsanlæg i 12 år. Det forsyner blandt andet tre toiletter og en vaskemaskine med vand. Her ses parret sammen med kloakmester Mikael Skov. Man skal ikke drikke vandet, der kommer ned fra tagene, men det er rigeligt rent nok til tøjvask. Og så er der ikke kalk i, så det er også skånsomt for maskinen.

- Skal vi bare blive ved med at skylle drikkevandet direkte ud i toiletterne

Det danske drikkevand har en udløbsdato, og derfor er det helt uforståeligt, at regeringens klimaudspil slet ikke fokuserer på, hvordan vi bedre kan udnytte de store mængder regnvand, mener fagfolk 

Alle husejere kunne relativt nemt blive en del af løsningen på en af de store klimaudfordringer, vi står overfor, men selvom mulighederne ligger ligefor, interesserer det slet ikke politikerne, og det undrer de sig en del over i organisationen Danske Kloakmestre.

Ifølge Mikael Skov, autoriseret kloakmester og medlem af bestyrelsen, bliver der mindre og mindre rent drikkevand i undergrunden, men ikke desto mindre fortsætter vi med at skylle det direkte ud i toiletterne samtidig med, at der kommer mere og mere vand ned fra oven, som sagtens kan bruges i husholdningen.

- Alligevel har politikerne nu præsenteret endnu et klimaudspil uden fokus på, hvordan vi kan udnytte de enorme mængder vand, der fosser ned over tagene i forbindelse med et skybrud. Vi har en kæmpe udfordring med alt det regnvand, men det er også en kæmpe ressource, og jeg forstår simpelthen ikke, hvorfor vi ikke gør mere for at udnytte vandet i stedet for bare at smide det ud, siger Mikael Skov.

Han pointerer, at det selvfølgelig er godt at fokusere på ren luft, men ifølge ham er det mindst lige så vigtigt, at vi også allerede nu begynder at tænke lidt mere over, hvad vi bruger det gode, danske drikkevand til.

- Det er som om, vi tror, det er en uendelig ressource, men det er det ikke, slet ikke, og derfor er det altså vigtigt, at vi sparer på det, hvis vi også vil have drikkevand i undergrunden i fremtiden. Derfor undrer det os en hel del, at der slet ikke er nogen initiativer i den nye klimaplan, der har fokus på det her problem, siger Mikael Skov.

 

Nemt at gå til

Med overskrifter som "Vi kan alle gøre en indsats for klimaet", lægger klimaplanen ellers op til, at ikke bare myndighederne men også danskerne i almindelighed skal gøre noget for at imødekomme problemerne.

"Det bliver gjort lettere for den almindelige dansker at vælge klimaet til i dagligdagen. Med fokus på de gode idéer og den visionære indsats vil vi gøre klimaindsatsen til noget, alle kan være med til." skriver regeringen blandt andet.

- Det lyder jo godt, men hvorfor er det så, at der ikke er mere fokus på netop en af de løsninger, der batter noget i dagligdagen, og som er nem at gå til for alle husejere, spørger Mikael Skov.

Der findes således allerede i dag en række forskellige løsninger, der gør det muligt at opsamle regnvand og bruge det til eksempelvis vanding af haver og parker, toiletskyl og vask af både bil, vinduer og tøj. Både hos private og i virksomheder.

 

Direkte tilskud

Udfordringen er, at der ikke er nogen økonomisk gevinst ved at tænke grønt og spare på drikkevandet.

En familie, der benytter regnvand til både toiletterne, tøjvasken, og hvor det ellers er muligt, kan måske spare op mod 500 kroner om året. Det betyder, at de største regnvandsanlæg tager 50-60 år at betale af og de mindste 12-15 år.

- Det er jo helt skævt. Så er det jo kun de allermest idealistiske, der vil bruge det, konstaterer Mikael Skov og fortsætter.

- Det er ærgerligt, for det er løsninger, der batter noget, de er relativt nemme at gå til, og faktisk er de fleste danskere også parate til det, men det er klart, de bakker, når de ser økonomien i det. Hvis vi for alvor skal have gang i det her, er vi nødt til at se et initiativ fra regeringen.

Mikael Skov mener, at et initiativ kunne omfatte flere ting. For det første kan man lokke med direkte tilskud til etableringen på samme måde, som man støtter omlægning til grønnere opvarmning, og så kunne det være en god idé at se på, om afgifterne på både drikkevandet og afledningen kan skrues anderledes sammen for dem, der etablerer et regnvandsanlæg.

 

Regnvand skaber voldsomme problemer

Kommunerne står overfor en stor opgave med at håndtere regnvand, og udgifterne til vandskader kan være enorme

Oversvømmelser efter kraftig regn og skybrud har de seneste år givet anledning til en masse problemer og bekymringer rundt i landet, ligesom de har kostet samfundet milliarder af kroner.

Flere af landets kommuner har taget hul på at separere regnvand fra kloakvand, og andre har etableret sluseanlæg eller forsinkelsesbassiner. Alt sammen med henblik på at undgå oversvømmelser og vandskader i forbindelse med uvejr. Og arbejdet er kun lige begyndt.

Ifølge Kommunernes Landsforening og spildevandsselskabernes centralorganisation Danva findes der ingen samlede beregninger over, hvor store udgifter kommunerne står overfor i forsøget på at kontrollere de voldsomme mængder vand, men de er betragtelige.

 

Fem milliarder kroner

I forsikringsbranchen kan man skrive under på, at voldsomme mængder vand også betyder voldsomme udgifter.

I 2011, hvor et voldsomt uvejr ramte København, løb de samlede skader efter skybrud op i næsten fem milliarder kroner. En opgørelse fra Forsikring & Pension viser i det hele taget, at kraftige skybrud koster forsikringsselskaberne hundreder millioner af kroner.

De fleste år ligger udgifterne under 200 millioner kroner, men i 2007 hvor der var et ekstremt skybrud i Sønderjylland, endte tallet på 864 millioner kroner. I 2010, hvor det gik ud over det østlige Sjælland, hedder tallet 780 millioner, og i 2014, hvor hovedstaden endnu en gang blev ramt, løb skaderne op i 651 millioner kroner.

Udover de mange udgifter skaber voldsomme regnmængder også problemer med stigende grundvand, og dertil kommer de skader, som er sværere at gøre op, nemlig de menneskelige konsekvenser hos dem der oplever at få huset og hverdagen ødelagt.

Pressekontakt

Mikael Skov
Formand Danske Kloakmestre
T: 20 32 65 17
E: formand@danskekloakmestre.dk