sitemap ikon
danske kloakmestre mobil menu
  • Søg på hjemmesiden
  • danske kloakmestre søgning
Mercedes-Benz kigger i krystalkuglen

Det er vanskeligt at spå – især om fremtiden, sagde salig Storm P. Vrøvl, siger Mercedes Benz, som har hevet krystalkuglen frem og præsenteret konceptvarebilen Sustaineer som et bud på en fremtid, hvor intelligente og nyskabende løsninger både bidrager til minimal miljøbelastning og aktivt hjælper til at rense luften i byerne.
Det er ingen nyhed, at fremtiden er elektrisk, men at morgendagens varebil muligvis også er komplet klimaneutral og udstyret med teknologier, der både gør det muligt at producere gratis grøn strøm og samtidig bidrage aktivt til højere luftkvaliteten i byerne, er lidt af en sensation. Faktisk lyder det næsten for godt til at være sandt – men den er god nok.

Som en del af Mercedes-Benz’ bæredygtighedsvision “Ambition 2039” forbereder koncernen sig på en 100 procent elektrisk fremtid allerede inden 2030 på alle markeder, hvor omstillingen er realistisk. Og med konceptvarebilen Sustaineer, hvis navn er en sammentrækning af ordene ‘sustainability’ og ‘pioneer’, giver Mercedes-Benz Vans nu et smugkig ind i, hvordan fremtidens grønne last-mile-transport måske kommer til at se ud.

Miljø, klima og mennesker

Den fuldelektriske varebil er baseret på Mercedes-Benz eSprinter og kombinerer adskillige innovative løsninger og teknologier, som har miljø, klima og mennesker i fokus. Blandt de mest interessante højdepunkter er et særligt luftpartikelfilter monteret på bilens yderside, som kan bortfiltrere over 50 procent af de mikropartikler, som er i luften omkring bilen. Jo flere partikler, der er i luften, des mere effektivt er systemet, som derfor især kommer til sin ret i byen.

På taget findes et solpanel, som under optimale betingelser leverer en effekt på op til 850 W. Panelet er permanent aktivt og lader derfor altid, når det er muligt og kan på en sommerdag generere op til 4,16 kWh til batteriet. Det svarer til omkring 12 kilometers kørsel, og selvom dét trods alt kun svarer til en brøkdel af det daglige kørselsbehov for de fleste, så er potentialet i den gratis solenergi til at få øje på i det lange løb. Sammenlagt kan solpanenet bidrage med strøm svarende til omkring 23 fulde opladninger i løbet af et år, hvilket er nok til flere tusind kilometers kørsel – og tallet kan potentielt være endnu højere i mere solrige egne.

Mercedes-Benz SUSTAINEER er desuden designet med omfattende brug af genanvendte materialer. Store dele af panelerne under bilen er eksempelvis fremstillet af genanvendt polypropylen, genanvendte dæk og det særlige UBQ-materiale, som er udvundet af husholdningsaffald. Dertil kommer, at teknologierne i konceptbilen fra begyndelsen er skabt med tanke på mulig serieproduktion, som skal gøre det nemt at opskalere produktionen af de bæredygtige teknologier i fremtidens varebiler.