Cement-fri betonrør sparer masser af CO2

Den danske betonproducent IBF har lanceret en klimavenlig nyhed til bygherrer og entreprenører i form af betonrør, der er fremstillet helt uden brug af cement. Rørene mere end halverer CO2-aftrykket sammenlignet med almindelige betonrør. Resultatet er opnået uden at gå på kompromis med styrke, mål, modstandsdygtighed over for slitage og udvaskning af skadelige stoffer fra rørene.

Den første kunde til de cementfrie betonrør er forsyningsvirksomheden Aarhus Vand, der leverer drikkevand og håndterer spildevand for 350.000 privat- og erhvervskunder i Aarhus-området. En ny strækning på 600 meter med de cementfrie betonrør står nu færdig på Lykkesholms Allé i Aarhus-bydelen Viby.

Produktet Geoprime, der erstatter cement som bindemiddel, kommer fra den finske leverandør Betolar og er baseret på højovnsslagge - et restprodukt fra stålproduktion. Dermed taler produktet også ind i en større, global tendens om cirkulær økonomi.

"Det er generelt en udfordring at reducere CO2-udledningen i anlægsarbejdet, fordi der benyttes mange store, dieseldrevne maskiner og beton, som har et højt CO2-aftryk. De cementfrie betonrør fra IBF er en nyhed, som understøtter hele den bevægelse, Aarhus Vand er inde i for at reducere vores CO2-aftryk. Det er et meget velkomment bidrag," siger Morten Østergaard Nielsen, som er projektchef i Aarhus Vand.

Cementproduktion udleder CO2

Cement har historisk set været en uundværlig ingrediens i opskriften bag beton, hvor det fungerer som bindemiddel i blandingen af sand, sten og vand. Ifølge Det Internationale Energiagentur (IEA) står cementindustrien for omkring syv procent af den globale CO2-udledning.

Hos bygherren Aarhus Vand rammer de cementfrie betonrør lige ned i forsyningsvirksomhedens målsætning om at opfylde FN's 17 Verdensmål, hvor tiltag på klima- og miljøområdet er i højsædet. Aarhus Vand arbejder bl.a. med klimasikring af fælleskloakerede områder, hvor regn og spildevand i dag løber i de samme rør, men fremover skal skilles ad i separate ledninger. Det skal forhindre blandingen af regnvand og rå spildevand i at løbe over og ud i naturen ved kraftig regn og skybrud. Klimasikringen kræver, at der bliver lagt nye betonrør i jorden.

"Vi arbejder med en strategi, hvor vi nogle steder leder regnvand på overfladen i stedet for i rør under jorden for at mindske CO2-aftrykket. Men mange steder er vi stadig nødt til at lægge nye rør i jorden, og projektet med de cementfrie betonrør viser, at vi kan opnå en konkret og ikke uvæsentlig CO2-besparelse," siger Morten Østergaard Nielsen.