Kloakmestre kaster kritiske øjne på kloakering i det åbne land 

 

Både bundfældningstanke, nedsivningsanlæg og tømningsmetoder under lup

 

Der er noget galt, hvis et nedsivningsanlæg fungerer i mindre end 20 år. Det mener brancheforeningen Danske Kloakmestre, som har sat de afgørende elementer i kloakering i det åbne land under lup. Med foreningens tidligere formand, kloakmester Verner H. Kristiansen, som udfarende kraft, vil Danske Kloakmestre undersøge, om problemet er for dårlige bundfældningstanke, forkert placerede nedsivningsanlæg, eller om dårlig tømning medvirker til at ødelægge nedsivningsanlæggene. 

 

”I mange tilfælde kan der måske være tale om noget af hver. I øjeblikket forsøger vi at finde grundejere, der har problemer med deres nedsivningsanlæg, og som vil lade os grave anlægget op for at finde årsagen. Jeg er bekendt med, at der nogle steder er anvendt bundfældningstanke, som aldrig er godkendt af Teknologisk Institut”, fortæller Verner H. Kristiansen. 

 

Den erfarne kloakmester har også kendskab til adskillige eksempler på, at der er etableret nedsivningsanlæg ude på en mark i drift.  

 

 

Spildevand skal have ilt 

”Et nedsivningsanlæg må ikke ligge på en mark, hvor der er trafik af landbrugsmaskiner og køretøjer. Spildevandet skal have ilt for at kunne omsættes. Hvis nedsivningsanlægget ligger ude på en mark, bliver jorden over og omkring det for kompakt. Vi har gravet ned til anlæg på marker og konstateret, at de har været helt slammet til og sorte. Det er en klar indikation af, at anlægget ikke har fået den fornødne ilt”, siger Verner H. Kristiansen. 

 

”Nogle kommuner giver rask væk tilladelser til etablering af nedsivningsanlæg på marker. Det er i strid med reglerne. Men kloakbranchen er ikke uden skyld. For det er jo kloakmesteren, der søger om tilladelsen til den kunde, der gerne vi være fri for at have anlægget liggende i haven, hvor det rettelig hører til”, fastslår Verner H. Kristiansen. 

 

 

For dårlige tanke

Første trin i rensning af spildevand i det åbne land er bundfældningstanken, og Verner H. Kristiansen vurderer, at alt for mange tanke simpelthen ikke er af den nødvendige kvalitet. 

 

”Fra bundfældningstanken pumpes spildevandet videre ud i nedsivningsanlægget. Hvis tanken ikke har fungeret efter hensigten, er det slam, der pumpes ud. Dermed slammer nedsivningsanlægget til og dør. Nogle producenter laver bundfældningstanke i en materialekvalitet, der simpelthen er for dårlig. De véd godt, at tanken måske går i stykker, men håber at den holder. Når en grundejer har investeret 50-60.000 kroner i et nedsivningsanlæg, bør det holde i mindst 20 år”, siger Verner H. Kristiansen. 

 

Bundfældningstankene skal tømmes mindst en gang om året. Hvis en tank ikke tømmes regelmæssigt, fyldes den med slam og oversvømmes, så spildevand og slam siver ud. Selve tømningen af tankene er også med på Verner H. Kristiansens tjekliste for Danske Kloakmestre. 

 

”Nogle af de billige tanke er simpelthen vanskelige at tømme på grund af deres konstruktion. Derfor tager det længere tid for manden med slamsugeren. Og hvis han ikke sætter den faglige overligger højt, fristes han måske til at lave en for hurtig og ikke god nok tømning”, siger Verner H. Kristiansen. 

 

 

Verner Kristiansen efterlyser anlæg til undersøgelse – nedsivningsanlæg etableret efter 1996 som har driftsproblemer

 

Ring på tlf. 40 26 78 18   eller mail hamselv@kloakdoktoren.dk

 

 

 

 

Degn Grafisk
Luk vinduet igen

Danske Kloakmestres medlemsside


Her finder du information om:

Har du glemt dit password så kan du sende en mail til sekretariat og få koden tilsendt. 

 
Brugernavn 
 
Kodeord 
Glemt kodeord?
Indtast din email i brugernavn
Jeg har glemt mit password!
OBS vinduet lukker og dit login vil blive sendt til din email